Pasitikėjimas savimi – kuo jis svarbus?

Apie pasitikėjimą savimi kalbama tikrai nemažai, ir per mažas pasitikėjimas savimi apibrėžiamas kaip viena dažniausių ir didžiausių problemų. Taigi, kodėl taip svarbu pasitikėti savimi?

Visų pirma, geras savęs vertinimas gali lemti kur kas didesnę sėkmę. Deja, dauguma lietuvių gana greitai nuleidžia rankas, jei nepasiseka vieną kitą kartą. Kad ir elementarus pavyzdys – darbo paieška: nueinama į kelis darbo pokalbius, ir, jei sulaukiama neigiamo atsakymo dėl priėmimo į darbą, gana dažnai paprasčiausiai nuleidžiamos rankos ir manoma, kad nepasiseks ir kitą kartą. Vis dėlto, viskas turėtų būti priešingai, ir net išgirdus kelis neigiamus atsakymus, vertėtų motyvuoti save ir stengtis toliau. Iš neigiamos patirties vertėtų pasimokyti ir analizuoti savo klaidas – tai tikrai pravers ateityje.

pasitikėjimas draugu

Pasitikėjimas savimi svarbus siekiant bet kokių savo tikslų. Norint, kad tikrai pasisektų, vertėtų motyvuoti save pastebint net ir visai nedidelius laimėjimus. Jų fiksavimas tikrai gali padėti palankiau save vertinti ir judėti į priekį.

Pasitikėti savimi svarbu norint pasiekti asmeninę ir profesinę laimę – pernelyg prastai save vertinant gana dažnai  pasirenkama tokia profesinė sritis, kuri neteikia pakankamai džiaugsmo, o asmeninis gyvenimas taip pat ne visada tenkina, kai asmuo savimi nepasitiki – tai gali lemti prastus santykius su partneriu, o renkantis antrąją pusę taip pat galimi klaidingi sprendimai.

Pasitikėjimas savimi taip pat svarbus ir užmezgant ryšius su kitais žmonėmis. Žmogui iš prigimties reikia kitų žmonių draugijos, taigi, nepasitikint savimi gali būti sudėtinga susibendrauti tiek mokykloje, tiek ir universitete ar darbe. Kai nepavyksta užmegzti ryšių su kitais žmonėmis, asmuo gali jaustis atskirtas, ir tai gali turėti neigiamą poveikį savęs vertinimui ir netgi asmeninei laimei.

Nepasitikinčio savimi žmogaus pasirinkimai paprastai būna ne tokie, kokius norėtų jis pats priimti, tačiau tokie, kokių tikisi aplinkiniai žmonės. Tai – viena dažniausių priežasčių kodėl nepavyksta pasiekti asmeninės laimės.

Nepasitikintys savimi žmonės gana dažnai būna niūrūs, mažai kuo domisi, ir tai atstumia aplinkinius žmones. Nepasitikėjimas savimi gali kliudyti siekti karjeros, tobulinti savo įgūdžius profesinėje srityje ar siekti aukštesnių tikslų.

Taigi, nepasitikėjimas savimi gali asmeniui kliudyti praktiškai visose gyvenimo srityse, todėl svarbu suvokti, kodėl savęs vertinimas yra toks menkas, pasidaryti išvadas, ir ieškoti būdų, kaip galima būtų tai pakeisti. Įgijus pasitikėjimą savimi dažniausiai pastebima, kad gyvenime vyksta tikrai svarbūs pokyčiai, ir, kad taip nutiktų, vertėtų geriau pažinti save bei ugdyti pasitikėjimą savimi.