Modernios technologijos automobilyje

Automobilis jau seniai nėra tik transporto priemonė. Šiandieninis automobilis tai dizainerių, mechanikų ir inžinierių ilgo darbo vaisius. Tuo tarpu pastaruoju metu vis daugiau pastangų įdeda modernių kompiuterinių ar garso technologijų specialistai. Šiame straipsnyje apžvelgsime šių specialistų sukurtus prietaisus.

Navigacijos sistema. Dar prieš kelis metus žmonės, kuo puikiausiai naudojosi popieriniais žemėlapiais. Tiesa, gerai įgudę keliautojai ir dabar gali reikiamą vietą žemėlapyje atrasti greičiau nei tai padaro vidutinių pajėgumų GPS sistema. Vis dėlto didesnės kelionės nepažįstamais keliais be šios sistemos jau negalime įsivaizduoti. Greičiausiai net savo mieste be navigacijos sistemos taip pat galėtume pasiklysti – juk senieji orientavimosi būdai mums jau nėra pažįstami.

Moderni garso aparatūra. Kiekvienas šiandieninis automobilio vairuotojas turi didelę riziką tapti melomanu. Per visus metus nuo tada, kai į automobilį pirmą kartą buvo imontuotas radijo grotuvas, garso sistemos ženkliai patobulėjo. Modernūs garso atkūrimo metodai leido net ir ne aukščiausios klasės automobilyje mėgautis puikia muzikos įrašų kokybe. Tiesa, vis dažniau vairuotojai įspėjami, kad garsi muzika gali sukelti pavojų. Dėl muzikos galite negirdėti kitų eismo dalyvių leidžiamų garsų.

Modernios padangos. Pirmųjų automobilių ratai niekuo nesiskyrė nuo vežimo ratų. Jie buvo gaminami iš medienos ir metalo. Tik vėliau buvo sugalvota, kad gumos sluoksnis vairavimą padarys saugesniu ir malonesniu. Kiekvienais metais padangų gamintojai pristato daugybę naujovių, kurios leidžia pasiekti geresnių automobilio valdymo ir sukibimo su keliu charakteristikų.

Taip pat patobulėjo ir automobilių gaminimo ir aptarnavimo technologijos. Automobilių remontas vyksta naudojant modernius kompiuterius ir kitas diagnostikos priemones. Be jų sudėtingas elektronines sistemas būtų sudėtinga aptarnauti ar pastebėti gedimus.

Taip pat galima stebėti, kaip vyksta padangų montavimas . Geriausias pavyzdys F1 varžybos, kurių metu padangos pakeičiamos per kelias sekundes. Tiesa, kai kurie vairuotojai nekeičia padangų ištisus metus, nes yra sukurtos demisezoninės padangos, su kuriomis galima važinėti tiek žiemą, tiek vasarą. Vis dėlto žiemą važinėti saugiau su dygliuotomis žieminėmis padangomis. Ant ledu ar sniegu padengtų kelio ruožų automobilis būna stabilesnis.

padangų montavimas

Šiandien taip pat galima įsigyti ir padangas, su kuriomis galima važinėti net jas pradūrus. Jų išorė yra sutvirtinta ta pačia medžiaga, iš kurios gaminamos neperšaunamos liemenės. Taigi, šią padangą pradūrus ji nepraranda savo formos. Žinoma, taip nuvažiuoti galima tik kelis šimtus kilometrų. Tuomet jūsų laukia naujų padangų montavimas.

ABS – tai dar vienos modernios beveik kiekviename naujame automobilyje įdiegtos sistemos pavadinimas. Ji neleidžia prarasti automobilio kontrolės esant slidžiam keliui. Sistemai užfiksavus slydimą neleidžiama užsiblokuoti ratams. Tai padeda vairuotojui išlaikyti automobilio kontrolę ir išvengti skaudžių pasekmių.

Oro pagalvės – tai prietaisas, kuris padėjo išgelbėti ne vieną gyvybę. Susidūrimo metu pagalvės išsipučia ir neleidžia žmogui trenktis į automobilio saloną ar priekinį stiklą. Pačiuose saugiausiuose modeliuose oro pagalvės montuojamos ir virš šoninių stiklų. Net yra sukurtų automobilių su išorinėmis oro pagalvėmis. Jų užduotis nelaimės atveju apsaugoti kitus eismo dalyvius.

Modernios parkavimosi sistemos padeda išvengti smulkių avarijų. Dažnai parkuojantis sausakimšoje aikštelėje prie prekybos centro vienam iš keleivių tenka išlipti iš automobilio ir padėti vairuotojui prisiparkuoti. Deja, jei vairuotojas automobilyje yra vienas, jam gali padėti tik moderni parkavimosi sistema. Ji skanuoja aplink esančius objektus ir automatiškai sustabdo automobilį, jei priartėjama pavojingai arti. Šiandien ši sistema naudojama prabangiuose modeliuose, kurių net smulkus automobilių remontas yra labai brangus.